BLOGI

Vanhempi ohjelmistokehittäjä Fernando Cabarique

Fernando Cabarique aloitti Fluentin vanhempana ohjelmistokehittäjänä syyskuussa. Cabariquen mielestä sujuva kommunikaatio, tiimityöskentely ja hyvinvoivat työntekijät ovat avain haluttujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Fluentin tiimi täydentyi jälleen uudella osaamisella, kun Fernando Cabarique aloitti Fluentilla vanhempana ohjelmistokehittäjänä syyskuun lopussa. Cabarique siirtyi Fluentille ohjelmistoketju Blanccosta, jossa hän ehti työskennellä noin kahden vuoden ajan.

”Etsin itselleni uusia haasteita, kun törmäsin Fluentin työpaikkailmoitukseen. Työpaikkailmoituksen huumori vetosi minuun, ja mietin, että haluaisin itsekin olla osa tuollaista yhteisöä”, Cabarique muistelee.

Kolumbialaislähtöinen Cabarique opiskeli alun perin fysiikkaa silloisessa kotikaupungissaan Bogotassa. Hän suoritti sekä kandidaatin että maisterin tutkintonsa teoreettisesta fysiikasta, mutta samaan aikaan hän koki tarvetta tehdä jotakin käytännönläheisempää.

”Aloin tehdä opiskelujeni ohessa hieman ohjelmointia, eräänlaisena harrastuksena. Tiesin heti pitäväni siitä, mutta ensi alkuun se pysyi lähinnä sivujuonteena fysiikalle”, Cabarique kertoo.

Cabarique päätyi sittemmin Tukholmaan opiskelemaan tohtorin tutkintoa koneoppimisesta ja sovelletusta robotiikasta vuonna 2017, mutta ala ei lopulta tuntunut sellaiselta, johon hän tahtoisi syventyä enemmälti. Ystävänsä kautta hän päätyi työskentelemään ruotsalaiseen IT-alan yritykseen, mikä toimi eräänlaisena ponnahduslautana hänen uralleen ohjelmistokehittäjänä.

”Pandemian aikana tapasin tyttöystäväni, joka opiskeli silloin Oulussa, ja lopulta päädyimme asumaan yhdessä Joensuuhun vuonna 2022”, Cabarique kertoo.

Syväsukellus kunnossapidon maailmaan

Fernando Cabariquen mukaan teiden ja katujen kunnossapito sekä liikuntapaikkojen kunnossapito ovat alana hänelle täysin uusia, mutta myös erityisen kiinnostavia.

”Toisaalta ne tavallaan ovat tuolla jossain ja niitä pitää ikään kuin itsestäänselvyytenä. Toisaalta taas, nyt kun toimii alan toteuttavalla puolella, sitä huomaa, kuinka paljon työtä kokonaisuus pitää sisällään.”

Tuntuu siltä, että tekemällämme työllä on aidosti merkitystä, mikä on aina motivoivaa.

Cabarique odottaa innolla myös Fluentin mahdollista laajentumista muihin maihin sekä sen näkemistä, kuinka kunnossapitoprosessit eroavat kussakin maassa.

”Mielestäni aihe on todella kiinnostava, ja samalla tuntuu siltä, että tekemällämme työllä on aidosti merkitystä, mikä on aina motivoivaa.”

Tiimityö on avain

Fernando Cabarique kertoo arvostavansa suuresti Fluentin työskentelytapoja, sillä hänen kokemuksensa mukaan työskentelymetodit voivat vaihdella suuresti riippuen maasta, kulttuurista ja yrityksestä.

”Joissakin aiemmissa työpaikoissani päivät saattoivat mennä siten, että menin aamulla töihin, tuijotin näyttöä päivän puhumatta välttämättä kenellekään toiselle ihmiselle koko aikana, ja sitten menin kotiin. Sellainen voi tuntua aika yksinäiseltä”, Cabarique toteaa.

”Toisinaan myös prosessit voivat olla kovin jäykkiä ja sisäinen kommunikaatio kehnoa, jolloin oman työn jäljen näkeminen on vaikeaa, ja sen vuoksi on vaikeaa pysyä motivoituneena.”

 En voi sanoin kuvailla, miten vapauttavaa on pystyä olemaan oma itsensä töissä – sillä on tosi iso vaikutus ihmisen hyvinvoinnille.

Cabariquen mielestä salliva työympäristö, jossa kaikki voivat keskustella kaikkien kanssa ilman liiallista hierarkiaa, ja jossa sujuvaa kommunikaatiota arvostetaan, on sekä tärkeää että erityisen kannustavaa työntekijöille.

”Vaikka en tiedä vielä kaikkea ja minulla on vielä paljon opittavaa, tiimityöskentelytapojemme ansiosta minusta tuntuu jo nyt, että voin heitellä ideoitani ilmoille ja osallistua tekemiseen, mikä on hienoa. En voi sanoin kuvailla, miten vapauttavaa on pystyä olemaan oma itsensä töissä – sillä on tosi iso vaikutus ihmisen hyvinvoinnille”, Cabarique pohtii.

”Totta kai on tärkeää tehdä asioita kunnolla ja kunnianhimoisesti, mutta on myös tärkeää muistaa pitää tietty inhimillisyys töissä, olla huumorintajua ja myös bondata työporukan kesken.”

Joensuu sopii kuin nenä päähän

Vaikka Fernando Cabarique kertoo rakastavansa tiimityöskentelyä, hän myöntää olevansa introvertti, jolle Joensuu sopii asuinpaikkana kuin nenä päähän.

”Rakastan myös luontoa, ja sen vuoksi tunnen oloni kotoisaksi Joensuussa; täällä ei ole ihmistungosta, ja luonto on aina lähellä.”

Vapaa-ajallaan Cabarique harrastaa muun muassa pyöräilyä, kuntoilua sekä lukemista.

”Rakastan myös viettää aikaa perheeni kanssa. Työn ulkopuolinen tekeminen riippuu aina hieman vuodenajasta: se voi olla puutarhanhoitoa, patikointia, hiihtoa – on niin paljon erilaisia asioita, joita tahtoisin kokeilla, että tuntuu ettei aika riitä aina kaikkeen mitä haluaisin tehdä”, Cabarique nauraa.